TRAINER LEEN VAN STEENSEL WIL PROMOVEREN MET BARENDRECHT

Na een wisselvallig jaar richt de hoofdmacht van BVV Barendrecht zich dit seizoen opnieuw op promotie naar het hoogste amateurniveau. Een verjongde selectie moet dat gaan bereiken in het tweede seizoen van hoofdtrainer Leen van Steensel, die zijn ploeg tot de outsiders van de titel in de Derde Divisie B rekent. Maar een exacte wetenschap is het niet:Er zit zoveel meer in een wedstrijd als winnen of verliezen”, vertelt de trainer in de nieuwe presentatiegids die eind deze maand verschijnt. Daags voor de competitiestart komt hij op de site vast aan het woord.

Het kantelpunt was de wedstrijd bij ACV, weet Leen van Steensel. Na een goede serie speelde Barendrecht in Assen om de koppositie, maar in plaats van op gelijke hoogte te komen met de latere kampioen werd met 3-2 verloren. “Dat was echt een domper”, blikt de 39-jarige oefenmeester terug. “In de wedstrijden daarna kregen we allemaal rode kaarten. Daar viel niet tegenop te voetballen. Het was uiteindelijk niet stabiel genoeg”, weet hij.

Toch herkende hij zich niet in de kritiek die na de nederlaag in Assen ontstond. Een deel van de Barendrecht-aanhang had de indruk dat de hoofdmacht na ACV-uit niet meer gemotiveerd was tot een eindsprint. “Ik heb geen moment de indruk gehad dat het team er klaar meer was. Er zat echt agressie in de trainingen. We hebben ongelukkige nederlagen geleden, maar de laatste serie was goed. Los van de afloop was GVVV-thuis een waanzinnige wedstrijd van onze kant. Je kunt dus niet zeggen dat we het hebben laten lopen”, pareert Van Steensel.

Dat wil niet zeggen dat de voormalig profvoetballer tevreden is over het afgelopen seizoen. “Want ik wil promoveren”, zegt Van Steensel stellig. Dan moet het stabieler, weet hij ook: “De leeftijd van de groep was vorig seizoen niet in balans. Met veel ervaren krachten in het team is het moeilijk om als trainer jouw sausje erin te verwerken. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen moment tegenwerking gevoeld uit de groep, iedereen wilde echt wel. Maar op het veld grepen oudere spelers toch snel terug op wat ze al jaren gewend waren.”

Verder dan vorig seizoen
De zomer stond dus in het teken van doorselecteren. De oefenmeester is erg tevreden met zijn vernieuwde selectie. “Er zijn vier dertigers vertrokken, de oudste nieuweling is 23. Ik moet ze nu echt tegenhouden! Ook over het nieuwe hoofdveld zijn de spelers heel enthousiast. Goed kunstgras kan zoveel meer spelplezier geven. We kunnen harder trainen, zijn nu al zoveel verder dan vorig seizoen.” Ook enkele jeugdtalenten uit het Onder-23 team sloten in de voorbereiding aan bij de hoofdmacht. “De kwaliteiten en ondergrens van deze jonge gasten ligt hoger dan ik gewend ben. De energie en dynamiek in de groep is voor mijn gevoel beter in balans. De routiniers die zijn gebleven moeten de boel nu bij de hand nemen”, daagt Van Steensel uit.

Dat moet gaan gebeuren in de Derde Divisie B, waarin Barendrecht veel onbekende zondagploegen treft. “Bijna al onze uitwedstrijden spelen we om 18 uur… Dat is niet fijn, al vind ik het wel leuk om op nieuwe complexen te komen. De kenners zeggen bovendien dat 3B op papier minder sterk is”, weet Van Steensel. Toch ziet hij Barendrecht niet als uitgesproken favoriet voor de titel. “Dan denk ik eerder aan TEC, als degradant uit de Tweede Divisie met een sterke selectie. Daaronder zijn er verschillende outsiders. SteDoCo en Sportlust bijvoorbeeld, wij horen ook in dat rijtje”, vindt Van Steensel.

Man van de praktijk
Het hoogste amateurniveau is de ambitie waar Van Steensel naar streeft. Een doorstroom naar het betaalde voetbal is voor hem niet aan de orde. “Ik ben vorig jaar na 20 jaar uit het betaalde voetbal gestapt, maar ik heb het geen seconde gemist. Ik kan er niet tegen dat er als hoofdtrainer maar alles tegen je gezegd mag worden, dus het hoofdtrainerschap in het profvoetbal is niets voor mij”, reflecteert Van Steensel. “Die cursus vond ik ook verschrikkelijk! Het is bijna alleen maar theorie, ik ben een man van de praktijk. Misschien wil ik op termijn assistent worden in het betaalde voetbal, maar dan moet wel alles kloppen. Ik ben nu iets voor mezelf begonnen waarin ik zelf bepaal wat het me aan energie brengt.”

Daarmee doelt Van Steensel op zijn activiteiten buiten het hoofdtrainerschap van BVV Barendrecht. Samen met oud-prof en dorpsgenoot Levi Schwiebbe heeft hij in zijn woonplaats Waddinxveen een voetbalschool. Ook voert hij het beheer over de kantine van ASW, de club die ontstond uit een fusie tussen WSE en VV Waddinxveen. “Ik kan ook met volle teugen genieten van de bridgeclub op dinsdagmiddag”, lacht Van Steensel, wiens maatschappelijke gedrevenheid gevoed werd in zijn tijd bij Excelsior. “Die organiseerden in de buurt allerlei maatschappelijke clinics. Spelers werden daarvoor ingeroosterd en de meesten vonden dat niets, maar ik vond het geweldig. Ik ben het op de voet blijven volgen.”

Leen van Steensel (midden) met naast hem Levi Schwiebbe (links) en Dave van Delft (rechts)

Inmiddels brengt hij dergelijke maatschappelijke initiatieven ook zelf in de praktijk. Samen met een partner werkt Van Steensel aan de oprichting van een stichting voor verjaardagsfeesten voor gezinnen die daar zelf nauwelijks middelen voor hebben. “Ik wil hen iets geven wat zij door omstandigheden niet kunnen doen. Ik heb het zelf altijd heel goed gehad, heb alles kunnen doen wat ik wilde, en kan dat mijn dochters nu ook bieden. Met de stichting Kids op 1 willen we dat ook aan kinderen geven waarvoor dat niet vanzelfsprekend is.”

‘Geniet nou eens!’
Het initiatief bevestigt nog maar eens dat Van Steensel een bredere blik heeft dat alleen sportief succes. Dat past hij ook toe als hoofdtrainer van Barendrecht. “Ik ben constant bezig met de volgende wedstrijd, dus het is wel eens lastig om over een uitslag heen te kijken. ‘Geniet nou eens!’, zegt mijn vrouw vaak. Er zit zoveel meer in een wedstrijd als winnen of verliezen. Ik word er steeds beter in om dat te zien. En gelukkig zit je bij een amateurclub ook weer snel in de kantine. Het plezier in de kantine is me ook heel wat waard.”