NA 13 JAAR DIK VERDIENDE TITEL VOOR VRIENDENTEAM BVV 8

Het is een zonnige zaterdag op 13 mei 2023. BVV 8 speelt de kampioenswedstrijd op het hoofdveld van sportpark De Bongerd. Tien minuten voor tijd, bij een stand van 0-0, krijgt het vriendenteam een penalty: redding van de keeper! Gelukkig valt vlak voor het einde toch nog de bevrijdende 1-0 en barst het feest los. “Iedereen kwam van de bank en rende het veld op. We wisten dat het kampioenschap binnen was”, vertelt middenvelder Patrick de Reus in de presentatiegids 2023/2024.

Het vriendenteam is 13 jaar geleden gestart. Elk jaar komen er spelers bij en stoppen er een aantal, maar de kern is hetzelfde. “Dit seizoen hadden we een grote selectie met 23 spelers. We kregen een aantal goede voetballers erbij waardoor we aan het begin van het seizoen al dachten aan het kampioenschap”, vertelt rechtsback Luc Vermaat.

Patrick stopt penalty
Aan het begin van het seizoen verspeelde het team nog punten, maar al snel begon het te lopen bij het vriendenteam. “Het was even zoeken met 7 nieuwe spelers. Vanaf oktober hadden we de smaak te pakken. Volgens mij wonnen we 10 wedstrijden op rij”, vertelt Luc.

Het mooiste moment voor middenvelder Toni den Boer is de één na laatste wedstrijd uit tegen RDM. “We stonden 3-0 voor, maar uiteindelijk kwamen ze terug tot 3-2. We moesten winnen om de week daarna kampioen te worden. Vijf minuten voor tijd kregen we een penalty tegen. Patrick keepte de tweede helft en stopte de strafschop. Op dat moment wist ik dat we kampioen gingen worden.”

Makkelijk scorende spits
Luc wijst ook naar de versterkingen van het team. “De nieuwe spelers waren gewoon goed. We kregen meer diepte in ons spel en het voetballend vermogen ging omhoog.” Als gevolg daarvan werd er ook meer gescoord, zoals een overwinning op GOZ met maar liefst 17-0. Een makkelijk scorende spits is dan ook fijn om in de ploeg te hebben.

“Ik denk dat onze spits Mark meer dan de helft van al onze doelpunten heeft gemaakt”, vertelt Patrick. Maar ook zonder de spits werd er gewonnen. Luc: “Als hij een keer afwezig was dachten we gelijk dat we het lastig zouden krijgen. Maar dan blijkt toch dat andere spelers ook kunnen scoren.” Bij thuiswedstrijden heeft het team een vaste scheidsrechter. Luc: “Dat is iemand uit onze vriendengroep. Hij heeft bij de KNVB gefloten, maar fluit nu al onze thuisduels. Dat is fantastisch.”

Hechte groep
Naast het voetbal zien de spelers elkaar ook regelmatig. Velen hebben een seizoenkaart bij Feyenoord. Patrick: “We werden in hetzelfde weekend kampioen als Feyenoord. Voor veel spelers waren het drukke dagen: van het feest in Barendrecht naar het feest in Rotterdam.”

Na elke wedstrijd is een gezellige afsluiting voor de vriendenploeg vaste prik, vertelt Toni: “Ik wil onze keeper Wesley uitlichten. Hij kan goed keepen, maar regelt ook de leuke dingen naast het voetbal. Hij zorgt voor de sfeer in het team en op zaterdagavond kunnen we meestal bij hem terecht om Chinees te eten.”

Toni den Boer (links), Patrick de Reus (midden) en Luc Vermaat (rechts).