JEUGDTRAINER MIKEL REILINGH ONDERSTEUNT MEDISCH TEAM BVV

Sporten is gezond, maar kan ook leiden tot blessures. BVV Barendrecht wil dan ook de best mogelijke  begeleiding aan de fysieke gezondheid van alle voetballende leden leveren. Naast de samenwerking met Cure+ Fysiotherapie voor blessurebehandeling en -preventie kan de club in eigen gelederen ook terugvallen op chirurgische expertise. Sinds vorig jaar staat orthopedisch chirurg Mikel Reilingh op afroep ter beschikking tot het medische team van de Bongerdbewoners.

Tot verrassing van chiropractor Ap Outjes klonk er ineens een kreet van herkenning vanaf zijn behandeltafel. Vlak voor een wedstrijd van het eerste elftal nam hij een van de selectiespelers nog even onder handen, die plotseling een praatje maakte met een voor Ap onbekende voetbalvader tijdens de BVV VIP-dag. Die voert de Barendrecht-jeugd en hun begeleiders ook door de catacomben bij Barendrecht 1, dus Mikel Reilingh kwam met zijn zoon Nouri ook langs de massagetafels. Daarop lag één van de patiënten die hij onlangs had geopereerd.

Als orthopedisch chirurg heeft Mikel Reilingh in het Albert Schweitzer Ziekenhuis dagelijks te maken met blessures. Als specialist in sportletsels ziet hij veel topsporters van TeamNL en werkt hij onder meer samen met FC Dordrecht. Ook amateursporters uit de regio komen bij zware blessures wel eens op zijn operatietafel terecht. De ontmoeting tijdens de VIP-dag leidde tot een wat intensievere betrokkenheid bij de medische staf van BVV Barendrecht. ‘Op maandag- en woensdagavond geef ik training bij de JO11, dus dan ben ik toch al op de club. Het is dan weinig moeite om bij een blessuregeval langs te lopen voor een korte diagnose’, vertelt Mikel.

Met zijn expertise kan de 39-jarige chirurg de technische staf van de club zorgvuldig informeren over de beste begeleiding van spelers in onder meer de hoofdmacht en de Onder-23 selectie. ‘Ik geef Ap en hoofdtrainer Leen van Steensel mijn advies hoelang ze rekening moeten houden met een blessure. Als het serieus is, volgt er natuurlijk een doorverwijzing naar het Albert Schweitzer ziekenhuis voor verdere diagnostiek of een operatie.’

Het is voor Mikel een kleine geste naar de BVV, waar hij behalve als jeugdtrainer en voetbalvader ook zelf op woensdagavond in de Renes 35+ competitie speelt. ‘Maar de korte lijnen geven ons een enorme voorsprong bij het bieden van de beste behandeling’, weet chiropractor Ap Outjes. ‘Mede dankzij de kennis van Mikel kunnen we ons medisch beleid verbeteren en onze spelers van daaruit maximaal ondersteunen. En mocht een operatie nodig zijn, dan kunnen we bij de revalidatie sparren met degenen die de speler geopereerd heeft. Zo bieden we de best mogelijke nazorg.’ Snelle diagnostiek kan een groot verschil maken, weet Mikel uit zijn dagelijkse praktijk. ‘Spelers willen blijven sporten, maar bij inadequaat of uitgestelde behandeling kan de schade juist fors toenemen.’

Met de expertise die Mikel inbrengt, kan BVV Barendrecht zijn intensieve medische begeleiding verder verdiepen. Naast het eigen verzorgingsteam biedt de voetbalclub leden die geblesseerd zijn geraakt ook elke maandag tussen 18.00 en 20.00 uur een spreekuur van Cure+. Sportfysiotherapeut Pieter van Campenhout is dan aanwezig in kleedkamer B (onder de tribune) om kosteloos een oriënterend onderzoek uit te voeren en aan de hand van de bevindingen een advies te geven aan (ouders van) de speler en de verantwoordelijke BVV-verzorgers.

Ap Outjes en Mikel Reilingh