GERT VAN DER WAL (VOETBALZAKEN): “HET HOOGSTE NIVEAU BLIJFT ONZE AMBITIE”

Gert van der Wal

Met zijn vlaggenschip streeft BVV Barendrecht nog steeds promotie naar de Tweede Divisie na. Ook bij de jeugd en het vrouwenvoetbal wil de club zich op een zo hoog mogelijk niveau manifesteren. Bestuurslid voetbaltechnische zaken Gert van der Wal geeft zijn visie op de prestatieve ontwikkelingen in de presentatiegids. Nu het nieuwe voetbalseizoen voor alle teams weer op het punt van beginnen staat, komt hij op de site vast aan het woord.

Ondanks een ervaren en brede spelersgroep lukte het Barendrecht 1 vorig jaar niet om te promoveren. De nieuwe hoofdtrainer Leen van Steensel moest veel nieuwe spelers inpassen en beleefde met zijn ploeg een goede competitiestart, maar die kreeg in de eerste seizoenshelft geen vervolg. “We moesten enige tijd zoeken naar een goede balans die aansloot bij de beschikbare kwaliteiten en onze visie. We beleefden daardoor even een mindere periode”, blikt Gert terug.

Wisselvalligheid
Na een zeer geslaagd trainingskamp op Tenerife gingen de rood/witten gretig van start in de tweede seizoenshelft. Toen Barendrecht de bovenste plekken in de Derde Divisie benaderde, steeg het gevoel op een goede afloop met de week. Tot het sleutelduel in Assen. “De uitwedstrijd eind maart tegen ACV waarbij de koppositie op het spel stond, was het keerpunt. Deze wedstrijd werd terecht verloren en daarna sloop er twijfel in ons spel. Er volgende meerdere onnodige nederlagen waardoor we wegzakten en onze kansen voor de nacompetitie slonken.”

Danny Monster wint een kopduel van zijn tegenstander van DOVO

Toen bijna niemand er echt meer in geloofde, richtte Barendrecht zich met een eindsprint toch nog op. Na de veelbesproken laatste wedstrijd tegen GVVV eindigen de Bongerdbewoners op de derde plaats in de eindrangschikking. Door de kwalificatie voor de nacompetitie ging een streep na ingrijpen van de KNVB. “Over die wedstrijd is alles al gezegd en geschreven. We moeten ook concluderen dat niet de opgelegde sanctie, maar met name de wisselvalligheid ons afgelopen seizoen heeft opgespeeld.”

Vernieuwing
En dus gaat de blik op het nieuwe seizoen, waarin de selectie verjongd is. De gemiddelde leeftijd is nu onder de 25 jaar. “Je moet het dak repareren als het droog is”, weet Gert. “We hebben afscheid genomen van een aantal vertrouwde en zeer gewaardeerde oudgedienden en gericht zeven nieuwe spelers aangetrokken. Ook een aantal jeugdspelers uit ons succesvolle Onder-23 team zijn doorgestroomd.” Met een uitgebalanceerde groep met een goede mix van ervaring en jeugdig talent, wil Barendrecht dit seizoen omhoog. “Promotie naar de Tweede Divisie is het doel”, stelt Gert duidelijk. Een extra stimulans is dat de hoofdmacht dit seizoen op een prachtig nieuw hoofdveld speelt. “De Bongerd moet weer een onneembare vesting worden. We gaan meedoen om de prijzen.”

Jeugdopleiding
Dat ook jeugdspelers aansluiten bij de hoofdmacht is onder meer het resultaat van een uitstekend seizoen van Barendrecht Onder-23. Het beloftenteam promoveerde in de winterstop naar de hoogste eerste divisie, waarin het zich knap staande hield tussen andere amateurgrootmachten. “Maar ook JO19 werd kampioen in de hoogste divisie, en JO15 is in één seizoen zelfs twee divisies gepromoveerd en speelt nu landelijk tegen meerdere BVO’s”, vertelt Gert trots. De andere jeugdselectieteams handhaafden zich in de sterke divisies.

Barendrecht JO19 in actie tegen de leeftijdgenoten van SC Feyenoord

Keerzijde van het succes is dat steeds meer jeugdspelers de overstap maken naar BVO’s. Een compliment voor de jeugdopleiding, maar het vraagt ook extra inspanningen om het talent dat net niet doorbreekt bij de profs op De Bongerd te houden. “Veel jeugdspelers blijven de club nu trouw en krijgen de kans hun kunsten te vertonen bij de A-selectie. Ons Onder-23 team bestaat ook vrijwel volledig uit eigen jeugdspelers. Door het aankomende seizoen het tweede elftal als selectieteam te benaderen, krijgen we een nog bredere selectiepool met zelf opgeleide jeugdtalenten”, zegt Gert.

Vrouwenvoetbal
Het zijn niet alleen de mannen die de aandacht krijgen van de technische man, ook het vrouwenvoetbal is een focuspunt. Ook daar is doorstroming van eigen jeugd volgens Gert de voornaamste succesformule. “De meidenafdeling is uitgegroeid tot een volwaardige tak binnen onze club. Ook hier maken onze jeugdspeelsters steeds vaker hun opwachting in Vrouwen 1.” En niet zonder succes, want met een knappe vijfde plaats op de ranglijst en een vervangende periodetitel stond Vrouwen 1 zelfs even op de drempel van de topklasse. “De verloren promotiewedstrijd was een bonus, want vorig jaar hadden we ons maar ternauwernood gehandhaafd in de hoofdklasse. Met een zeer jong team is een uitstekende prestatie neergezet die uiteraard smaakt naar meer. De ambitie is dit seizoen dan ook om minimaal hetzelfde te realiseren”, besluit Gert.