BVV JEUGDJOURNAAL: WISSELBELEID BIJ SELECTIETEAMS

In het BVV Jeugdjournaal geven we inzicht in de activiteiten binnen de jeugdopleiding van de club. Dit voorjaar geven we een toelichting op het jeugdbeleidsplan van BVV Barendrecht. Vandaag in deel twaalf aandacht voor het wisselbeleid in de selecties van de jeugdafdeling BVV Barendrecht.

Bij selectieteams wordt functioneel gewisseld. Dat houdt in dat er niet wordt gewisseld bij toerbeurt, maar op basis van het optimale leerklimaat van spelers en het teamresultaat. Bij de JO8 t/m JO13 gebeurt dit nog voorzichtig, vanaf de JO14 staat de teamprestatie centraal in het wisselbeleid.

Ter verduidelijking, dit betekent concreet het volgende:

  • Bij de selecties van JO8 t/m JO13, JO15-2 en JO19-2 spelen spelers net zo veel minuten (+/- marge van 5%) gedurende het seizoen, maar per wedstrijd(deel) wordt bekeken wie meer/minder speelt. Iedereen speelt echter wel minimaal een halve wedstrijd per keer.
  • Bij de JO14-1, JO15-1, JO16-1, JO17-1 en JO19-1 speelt ten alle tijde het sterkste team en staat het teamresultaat centraal. Indien spelers van deze teams te weinig minuten maken, krijgen zij de gelegenheid om te spelen in JO15-2, JO17-2 en JO19-2; daar moeten zij dan wel spelen.

Overigens is ‘te laat komen’ (al is het 1 minuut!) een garantie op een plaats op de reservebank! Tenzij een speler zich tijdig telefonisch bij de trainer of leider heeft afgemeld met goede reden (is ter beoordeling trainer). En deze geldt niet als wisselbeurt.

Spelers die gewisseld worden gedurende de wedstrijd, blijven bij het team en gaan niet douchen en vervolgens langs de kant staan. Het team blijft bij elkaar; je komt als team het veld op en je verlaat als team het veld.