BVV JEUGDJOURNAAL: TRAINER AUSTEN ZWAAL OVER JO11-SELECTIE

Austen Zwaal

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Vandaag vertelt Austen Zwaal, trainer van de JO11-selectie, over zijn activiteiten voor BVV Barendrecht.

Mijn naam is Austen Zwaal (22 jaar) en ik ben sinds dit seizoen hoofdtrainer van de O10/O11-selectie. Dit doe ik samen met Wesley van Karsbergen, waarmee ik samen bij de O11-selectie 7 jaar geleden als trainer ben begonnen. Sinds mijn vierde ben ik lid van BVV Barendrecht en sinds mijn 16de ben ik actief als trainer waarbij ik begon als trainer bij de O11-selectie. Dit heb ik twee seizoenen gedaan. Daarna volgde één seizoen als hoofdtrainer van de O12, twee jaar trainer van de O13-2 en één jaar als trainer van de O15-2.

Ik heb als speler vanaf de Bongerdjes tot aan het tweede elftal alle jeugdselectie teams van BVV Barendrecht doorlopen. Sinds dit seizoen speel ik voor De Zwerver Kinderdijk.

De O11-selectie bestaat uit 4 teams, O11-1 t/m O11-4. Wij hebben er voor gekozen om met onze O10 lichting 8-tegen-8 te gaan spelen. Dat betekent dat onze O11-3 en O11-4 geheel uit O10-spelers bestaat en dus onze O10-selectiegroep is. Er wordt drie keer in de week op hoog niveau getraind waarbij ontwikkeling en plezier centraal staan. Op de maandag en woensdag wordt er gemixt getraind in de vorm van een Circuit-training. Op donderdag wordt er per team getraind zodat zij naar de wedstrijd toe kunnen werken. Zo kan er bijvoorbeeld aan een oplossing gewerkt worden voor een probleem dat aan het licht kwam in de laatste wedstrijd.

Het drie keer in de week trainen betaalt zich niet altijd uit in een overwinning op de zaterdag, maar de groei die zij nu al laten zien belooft veel goeds. De O11-3/4 hebben veel baat bij het gemixt trainen. Zij kunnen zich zo goed optrekken aan de jongens en meiden die al een jaar 8-tegen-8 hebben kunnen spelen. Zij hebben zo niet alleen tijdens de wedstrijden extra fysieke weerstand, maar ook op de trainingen. Dit zorgt er voor dat zij een stuk verder zijn in hun ontwikkeling vergeleken met andere teams in de regio die met hun O10 nog 6-tegen-6 spelen.

Wij hebben een grote staf wat betreft trainers en ouders die willen helpen op de trainingsavonden, dit moet ook wel met 45 spelers. Ondanks een grote groep kan er op hoog niveau getraind worden. Naast Wesley van Karsbergen en ik zijn er veel andere hulptrainers meerdere malen in de week aanwezig. Chi-Wei Ho is hier één van. Hij begeleidt de O11-4 en steekt daar veel energie en tijd in. Iemand die ook vier keer in de week aanwezig is, is Nathan Canlas – speler uit de O19-selectie. Hij is eerstejaars student op de HALO en is dit jaar begonnen met training geven bij de O11-selectie. Leuk om te zien dat niet alleen de spelers, maar ook de trainers zich aan het ontwikkelen zijn.

Ondanks alle coronamaatregelen en vrije zaterdagen heb ik er alle vertrouwen in dat wij er een leuk en leerzaam seizoen van kunnen maken. Wij doen er alles aan om de jongens en meiden te kunnen laten voetballen. Ik kan niet wachten om weer op het veld te staan.