BVV JEUGDJOURNAAL: PIETER VAN HENGEL STELT VERZORGINGSTEAM VOOR

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Deze week is er aandacht voor de verzorgingsstaf binnen BVV Barendrecht, die uiteraard ook alle BVV-jeugdleden bijstaat bij blessures of fysiotherapie. Coördinator Pieter van Hengel, sinds 2006 actief in deze rol, stelt persoonlijk zijn verzorgingsteam voor.

Onze Hoofd Jeugdopleiding Arno Kooij vroeg mij als coördinator van de verzorgingsafdeling een stukje te schrijven over de verzorging van de BVV en de verzorg(st)ers aan u voor te stellen. Ik, Pieter, heb nu weer meer tijd om dit te doen, nadat ik afgelopen donderdag 3 december 2020 met pensioen gegaan ben. Aan een erg drukke politie loopbaan van 43 jaar is een heel mooi einde gekomen. Een dag om nooit te vergeten…

Ap Outjes (Barendrecht 1)
Ap Outjes en Cees Krijgh zijn de verzorgers van het vlaggenschip (eerste elftal) van onze vereniging. Ap is al vele jaren in deze functie actief en Cees doet dit ondertussen ook weer een aantal jaren (begonnen seizoen 2017-2018). Ap zijn eerste seizoen was het seizoen 2006-2007 en deed dit voor de komst van Cees met onder andere Jouke van der Heiden en Eric Zeelenberg. De roots van Ap lagen bij de jeugdafdeling van Sportclub Feijenoord en Ap is ondertussen alweer 14 jaar verzorger bij onze BVV. Ook in het werkzame leven van Ap was hij actief in de medische wereld en werkte hij als chiropracticus bij een maatschap op Rotterdam Zuid. Vanuit het raam op mijn werkplek op de veranda had ik daar regelmatig zicht op ? Ap komt oorspronkelijk uit Dinteloord en is sinds 1974 gehuwd met Tinie.

 

Cees Krijgh (Barendrecht 1)
Cees solliciteerde ergens in 2017 bij de BVV en ik heb nog even in mijn aantekeningen gekeken, maar daar stond alleen, buiten zijn gegevens, dat ik hem prima geschikt vond en hem direct daarna voordroeg bij Maarten Polderman, de man die toen voetbaltechnische zaken deed bij de BVV . Ook dit kwam rond en Cees had zijn draai al snel gevonden bij onze mooie club. Als werk is Cees manager bij de Belastingdienst – Douane en was ook projectmanager bij het Ministerie van Financiën. Cees werd geboren in Willemstad in 1961 en woont daar nog steeds met veel plezier. Cees is een begaafde golfspeler en is in zijn vrije tijd vaak te vinden op de golfbaan van Cromstrijen. Cees heeft laten blijken dat hij echt een teamspeler is en werkt hard aan de samenhorigheid van de verzorg(st)ers van onze BVV. Hij is echt een gezelligheidsdier en heeft prima humor. Binnen de sportverzorging heeft Cees jarenlang les gegeven bij het IVS in Dordrecht en neemt nog steeds examens af. Ook heeft Cees zich verder bekwaamd in de Chirotherapeut (manipulatie) en Cupping (als ik hem zelf moet geloven iets met theekopjes ondersteboven op je rug vastplakken) en Dry Needling (naaldjes). Zijn motto’s: ‘Nooit te oud om te leren’ en ‘Never fear when Cees is here’.

Dick van Dongen (Barendrecht Onder-23)
Dick of ‘Doc’ (dokter Dick) bij de insiders is ongeveer heel zijn leven lid en verzorger bij onze BVV. Zelf heb ik er geen historie van en moet het met mijn eigen geheugen doen. Dick lijkt een leven lang de verzorger van ons talententeam te zijn, het oude tweede elftal. Dit jaar kwam daar een verandering in toen het BVV-bestuur koos voor de inbreng van een zogenaamde Onder-23 team. Dit kostte wat begeleiding en Dick heeft er lang over gedacht of hij dit wel echt leuk zou vinden. Gelukkig heeft Dick gekozen om ‘de gok’ te wagen en is aan de slag gegaan met vooral nieuwe mensen, o.a. trainer Joren tromp, ex BVV-keeper Arthur de Bruin en teamleider Cees Sla, ook een oud BVV-speler. Omdat Dick regelmatig werkt vanuit kleedkamer 21 (verzorging jeugdafdeling) is hij ook de eerste vraagbaak voor het aanstormende talent binnen de BVV-verzorging. En zo een fantastische ‘opa’ (senior).

Arjan Kammeraat (JO-19)
Arjan verzorgt het team van onze ‘kroonjuwelen’, het hoogste team van onze jeugd, de kweekvijver voor ons O23-team en eerste elftal. Arjan solliciteerde bij ons in april 2016. Zoals je op de foto kan zien weet Arjan precies waar alle spieren en pezen vastzitten. Het diploma sportverzorging werd in 2016 in Leiden behaald, dus er is niet veel geschiedenis over de gepleegde verzorging. Arjan is zelf een gedreven sportman en loopt hard en stapt op de racefiets en hij zwemt graag. Verder: Een sociale commerciële doorzetter die zich graag inzet binnen een dynamische werkomgeving. Ervaring in de sales, communicatie, B2B (business to business) en B2C (campagnes) maken hem sterk. Veel contact met mensen en werken naar een doel inspireren hem. Zijn sterke punten: enthousiast, authentiek, leergierig, betrokken, proactief, empathisch, samenwerkend, breed geïnteresseerd en openstaand voor nieuwe uitdagingen (dit zal Arjan mij niet tegenspreken). Hij had ook ooit de drive om leraar Nederlands te worden. Arjan is in 1963 geboren in Rotterdam. Ondertussen woont Arjan erg prettig met zijn dame Jacqueline. Arjan is een echte ‘energie-bom’ en echt top om in je omgeving te hebben. Arjan doet het dit seizoen met trainer Remco van Gool, assistent-trainer Dion Ridderhof en leider Davy Kop. Als hij een blessure van één van zijn spelers na behandeling niet vertrouwd, gaat hij het zelf deze op het veld testen.

Chantal Lookermans (Dames 1) en Hans Dubbeld (algemeen)
Onze ‘nieuwe oogst’ in de BVV-verzorging zijn Chantal en Hans. Chantal al jaren actief binnen de BVV en vooral de laatste jaren bij de meisjes. Toen haar dochter richting het seniorenvoetbal ging kwam Chantal letterlijk en figuurlijk bij mij op de stoep en wilde verzorgster bij Dames 1 worden. Chantal komt uit de verzorging (bejaarden) en niet bang uitgevallen en soms is een wervelwind er niets bij, dus die gok durfden wij als BVV wel aan. Dus ingeschreven bij het IVS in Dordrecht bij de opleiding sportmassage (sportverzorging). Bijna tegelijkertijd stond Hans plotseling voor mij (gelijk donker) die wist te vertellen dat hij te oud was geworden als scheidsrechter en dat de verzorging misschien wel wat voor hem kon zijn. Daar waren we snel uit met elkaar en zowel Chantal als Hans volgen nu de cursus in Dordrecht op de maandagavonden. De (anatomische) termen binnen de cursus zijn ‘stevig’, maar zelf stel ik ondertussen vast dat de beide er stevig op los oefenen en de praktijkgrepen (de massage) sterk verbeteren. Op de donderdagavonden en zaterdagen wordt er fors geoefend op elkaar en voorbijgangers worden naar binnen gesleurd. Ook overkomt dit soms een verdwaalde (geblesseerde) jeugdspeler die plotseling omringt wordt (op afstand) door een dozijn medici.

Ik vind het erg goed en leuk om te zien met welke ambitie ze bezig zijn. Veel succes met de studie en de afronding in het voorjaar van 2021! In de afgelopen 14 jaar hebben we heel wat verzorgers(sters) en stagelopers binnen ons team actief gehad en normaal is de volgorde ‘vader > zoon’; hier was het anders eerst zoon (Bart Dubbeld, nu fysiotherapeut) en later vader Hans. Ik ken Hans vooral als lid van de BVV en scheidsrechter, maar ondertussen is mij bekend dat Hans ongeveer op de BVV woont. Hij doet allerlei klussen en verleent ‘hulp aan die het behoeven’. Hans heeft veel ervaring opgedaan met EHBO, reanimatie en mensen redden als brandweerman bij de vrijwillige brandweer. Hans zal dus niet zo snel ontdaan zijn bij een beetje bloed.

Peter Koot, Andre Driesse en Miranda Garcia (Algemeen)
Laatst maar zeker niet de laatsten, zijn de drie verzorg(st)ers Peter (sinds 2008-2009) Andre (sinds 2008-2009) en Miranda (sinds 2018-2019). Zoals u kunt zien zijn Peter en Andre één van de eersten die bij onze afdeling aan de slag gingen en nog steeds hun overeenkomsten verlengden. Het is erg prettig als er een vaste kern ontstaat die het goed met elkaar kunnen vinden en je niet elk jaar een ‘overdracht’ behoeft te doen. En men bij wijze van spreken alles opnieuw moeten leren en zich thuis moeten voelen. Als coördinator heb ik er in ieder geval een erg warm gevoel bij en kost het mij beduidend minder energie de zaak te begeleiden en coachen.

Om toch even met de dame Miranda te beginnen, Miranda is bij ons gekomen als verzorgster van Dames 1 en had (nog) geen sportverzorgingsdiploma. Dit is in de tussentijd gehaald en in een lastige periode van werkeloosheid, wisselende baantjes lijkt er nu eindelijk enige vastigheid te ontstaan als medewerker bij de Belastingdienst-Douane in Rotterdam. Voor Miranda erg fijn, maar zeker ook voor ons als de BVV Verzorging. In de voor Miranda ‘kwakkeltijd’ betekende zij voor ons een ‘manusje van alles’ en was ze altijd bereid iets extra te doen of in te vallen bij ziekte, vacatures enz. Echt helemaal top en dat wil ik hier nogmaals nadrukkelijk benoemen! Echt de ‘moeder’ van veel jeugdspelers en -speelsters en buiten de blessures altijd een aanspreekpunt voor ‘opvoedende zorgen’ maar ook lekker ouderwets streng, hoorde ik. Mooi om te zien en te horen! Miranda startte op het Johannes Calvijn (1998) en later volgde zij een studie aan de HEBO (European Studies) aan de Hogeschool in Den Haag. Geboren in 1979 onder de naam van Garcia Comesaña (wat een mooie naam) maar wel in Rotterdam? Haar roots liggen dus in Spanje en ze spreekt vloeiend Spaans en Engels. Haar favoriete film is ‘Die Hard’, maar dat is meer een verfilming van haar leven als werkzoekende? Verder toch wel eg gericht op ‘actie’ en criminaliteit (Criminal Minds en The Mentalist). Verder hoor ik vooral over nichtjes en neefjes, mooi!

Dan Peter Koot, zeker één van de vaste waarden van onze afdeling en al vanaf 2008-2009 ‘verzorger algemeen’. Vroeger (?) een verwoed onderwatersporter – duiker en werkzaak bij diverse penitentiaire inrichtingen (voor de jeugd gewoon een gevangenis) en bijna klaar voor zijn pensioen. Ooit geboren in Zutphen (wat doe je dan hier?!) maar woont al geruime tijd in Rotterdam Hoogvliet en hij kent dus de A15 als geen ander! Al heel lang een fijne relatie (gehuwd in 1977) met Corry. Een fijne dochter Patricia, afgestudeerd huisarts, dus vraagbaak voor Peter (zal wel via Zoom zijn gelet op de woonafstand). Peter is ook examinator voor de sportmassage (MSP) dus reuze handig om Chantal en Hans te coachen bij de trainingen op de club. Verder fan van de Maria Alm Natrun Ski Amadé, wist niet dat Oostenrijk ook fijne wijn maakte? Peter, een prettige vaste waarde voor ons team en stagiaires!

Ja, wat moet ik nu over Andre Driesse schrijven? Vriend, ex -collega, voormalig mede-Hermandad lid (volleybal) en ook al vanaf het prille begin sportverzorger bij onze club. Andre kende ik al van vele jaren geleden toen hij als inspecteur werkzaam was op Grijs District 9 van de politie Rotterdam en ik daar in de C-10 (Chevrolet) rondreed als jong agentje. Later als verzorger bij vele activiteiten die ik voor Hermandad mocht doen, volleybaltoernooien, voetbaltoernooien, Vierdaagse Nijmegen en ik zelf ook als voetballer daar. André kon onwijs goed volleyballen, dat ligt mij nog het meeste bij, wat een sprongkracht man! Andre doet vooral de verzorging op de donderdagavonden en heeft ook veel stages begeleid van nieuwe verzorg(st)ers. Verder doet hij regelmatig de wedstrijden van onder 21 jaar, maar door Covid-19 ligt dit helaas ook al een tijdje stil. Altijd mooi die wedstrijden van jeugd en jonge senioren door elkaar te aanschouwen. Voor mij persoonlijk ook mijn sparringpartner in vele dingen en niet alleen de verzorging. Fijne dame in Jacqueline, en niet te vergeten de kids, Bart, Kim en wie kan zich Robin als spits niet herinneren? Erg waardevol door alle jaren heen. Andre zit (werkt) bij het UWV in Breda als arbeidsdeskundige en heeft daar ook voor geleerd (in 2001)! Voorheen de Politieacademie (oude stijl) in Apeldoorn en in 1973 te Havo. Geboren in 1956 in Middelharnis en verder zal ik niks verklappen… Blij mee.

Pieter van Hengel (coördinator van de BVV-verzorging)
Ik ben niet een geheel nieuw gezicht binnen de BVV. Lid geworden als 10-jarige en ondertussen al 55+ jaar lid van deze fijne club. Lid van verdienste en ondertussen al vanaf mei 2006 coördinator van de verzorging. Zelf na mijn actieve loopbaan in 1985 mijn diploma sportmassage behaald en heb 7 seizoenen de (hoofd) verzorging (was de enige…) en hersteltraining bij DSVP in Pijnacker gedaan. In de jaren na 1985 diverse deelcertificaten in Duitsland behaald vooral op het gebeid van Ultra geluid, cyclotherm wat toen een ‘must’ was. Alle jaren op de donderdagavonden begeleid door de plaatselijke fysiotherapeut (Ben van Randshuyzen) en onwijs veel geleerd. Afgelopen week met pensioen gegaan bij de Politie Eenheid Rotterdam waar ik werkte als praktijkcoach en familie-rechercheur. Een onwijs fijne baan, maar de bijbaantjes stonden altijd onder druk waardoor ik al een aantal jaren coördinator verzorging ad-interim was, maar er kwamen nooit vervangers uit zichzelf ?. Zijn er dringende dingen of problemen bel mij of e-mail mij a.u.b. (verzorging@bvvbarendrecht.nl of 06-53518611.)

Wat zijn de doelen voor de afdeling verzorging de komende tijd?

  • Een beter contact tussen de (jeugd)verzorging (kleedkamer 21) en de jeugdtrainers; laat jullie zien na de training en op de hoogte stellen van de ernst van de blessure(s) van jouw team.
  • Een hersteltrainer die de ruimte tussen de verzorging en de trainingen kan verzorgen zodat de spelers niet eenzaam rondjes behoeven te lopen
  • De gestarte lijn doorzetten en de geblesseerde spelers/speelsters bij Ap en Cees bespreken (door de jeugdverzorg(st)ers), zodat de kennis over blessures vergroot kan worden en de uitvoering aan de ‘fysiotherapeut aan huis’ en de verwijzingen naar die persoon alsmede de communicatie over de blessures (iedereen op vlieghoogte) zodat er niet geshopt kan worden door trainers en/of spelers
  • Afspraken nakomen en het belang van de (gezonde) spelers/speelsters nastreven, niet het ‘eigen belang’ als trainer – coach voorop stellen; dat zal in de toekomst nimmer rendement opleveren.
  • Actieve voorlichting vanuit de verzorging op ouder en trainers- leider avonden (hopelijk weer snel fysiek).
  • De totale communicatie.

Veel voetbalplezier, gezondheid en minder Covid-19! Dat we weer ‘normaal’ kunnen doen met elkaar!