BARENDRECHT OOK NIET OPGEWASSEN TEGEN VVSB

Barendrecht heeft het bereiken van de nacompetitie niet meer in eigen hand. In de degradatiekraker tegen VVSB gingen de rood/witten met 3-1 onderuit. Tot overmaat van ramp won later op de middag concurrent FC Lienden ook, waardoor de achterstand van Barendrecht op beide concurrenten is opgelopen tot vijf punten. Met zes duels te gaan is de strijd nog niet gestreden, maar lijken de Bongerdbewoners zich op te moeten gaan maken voor een stap terug.

Trainer Jack van den Berg had ten opzichte van het duel met IJsselmeervogels vooral in aanvallend opzicht mutaties doorgevoerd. Marouane Bakour en Ali Khaldi startten als vleugelspelers in de basis, wat ten koste ging van Rowendley Martijn en Chris Dabaghian. Ook Akram Salhi ontbrak in de basiself, waar tot enige verrassing Danny Monster wel zijn rentree maakte. De met een rugblessure kampende aanvoerder was klaargestoomd voor de belangrijke ontmoeting met rechtstreekse concurrent VVSB, dat de afgelopen weken in vorm was en Barendrecht vorig weekend op de ranglijst passeerde.

Van Dijk
De rood/witten begonnen daardoor als hekkensluiter aan het duel en lieten vanaf de start van de wedstrijd zien dat het die positie vanmiddag graag weer wilde overdragen aan de gasten. Barendrecht oogde scherp en gretig, en kreeg na zeven minuten een kans via Max van Dijk. De bal werd verlengd richting de centrale verdediger, die de bal over kopte maar bij zijn inzet ook achter het doel terecht kwam en geblesseerd tegen de boarding bleef liggen. De kwetsuur van Van Dijk zou de hele wedstrijd de defensie van Barendrecht parten blijven spelen.

Barendrecht bleef in de beginfase desalniettemin een veldoverwicht houden, zonder echt kansen te creëren – het pijnpunt van dit seizoen. Yorik van Deelen zag een voorzet bijna in het doel zeilen en Yarick Dorst probeerde het rond het halfuur van grote afstand, maar VVSB-keeper Ruben Valk zag de bal op de dak van het doel belanden. Vlak daarna moest Jeffrey Aarts naar de kant; net als zijn kompaan in het centrum van de verdediging was hij geblesseerd geraakt, maar hij kon niet verder. Qjell Krolis verving hem.

Achterstand
VVSB was tot dat moment eigenlijk nog nauwelijks bij het Barendrecht-doel geweest, maar vlak voor rust stonden de bezoekers plotseling voor. Een voorzet vanaf links werd door topscorer Tommy Bekooij ineens op de slof genomen en onhoudbaar achter keeper Cheuk-a-Lam gevolleerd (0-1). De achterstand kwam als een mokerslag voor Barendrecht, dat voor de rust nog dieper in de problemen kwam. Een scrimmage voor het doel werd ongelukkig verwerkt door de Barendrecht-defensie, en in een valpartij die volgde zag scheidsrechter Bronsvoort een overtreding. De strafschop die volgde werd benut door Bekooij (0-2), waardoor Barendrecht ineens tegen een haast onoverbrugbare achterstand aan keek.

Met broos vertrouwen begon Barendrecht aan de tweede helft, en de eventuele aspiraties om er nog een wedstrijd van te maken konden al na een paar minuten in de kast. Frank Tervoert profiteerde optimaal van het wankele optreden van de gehavende Max van Dijk en schoof de bal langs de keeper (0-3). Daarmee was het duel na vijftig minuten zo goed als gespeeld en zag het er even naar uit dat VVSB de score nog verder zou opvoeren. Barendrecht ploeterde zich toch nog een beetje in de wedstrijd en maakte 1-3 via Yarick Dorst, die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Danny Monster maakte dat al niet meer mee; de nog steeds niet geheel fitte aanvoerder moest de strijd staken en werd vervangen door Jeroen van der Wal. Monster mist volgende week in ieder geval de ontmoeting met AFC, want vlak voor zijn wissel kreeg hij een gele kaart die een schorsing betekent voor de middenvelder.

Pijnlijke middag
Na de 1-3 leek Barendrecht nog aanspraak te maken op een comeback, maar de aansluitingstreffer bleef uit en richting het einde van de wedstrijd vloeiden de krachten weg. Max van Dijk haalde uiteindelijk ook het einde van de wedstrijd niet en ging vijf minuten voor tijd naar de kleedkamer, waardoor Barendrecht – dat door zijn wissels heen was – de wedstrijd met tien man eindigde.

Barendrecht moest derhalve ook zijn meerdere erkennen in VVSB, dat de Bongerdbewoners op een achterstand van vijf punten zetten. Dat de andere concurrent FC Lienden later op de middag ook nog eens won van Excelsior Maassluis, maakte het een pijnlijke middag voor de rood/witten.

Marouane Bakour kopt de eerste kans over het doel.
Jeffrey Aarts moest al vroeg in de wedstrijd geblesseerd naar de kant.
Jack van den Berg moest daardoor zijn plan bijstellen.
Aanvaller Qjell Krolis verving Jeffrey Aarts als rechtervleugelverdediger.
De niet fitte Danny Monster komt snelheid te kort om aanvallend gevaarlijk te worden.
Yarick Dorst maakte vanaf de rand van de zestien zijn vijfde competitietreffer voor Barendrecht.
Invaller Jeroen van der Wal op zoek naar een opening in de hechte VVSB defensie.
Keeper Lee Quincy Cheuk-a-Lam slaat de bal weg voor VVSB topscorer Tommy Bekooij, na een hoekschop.
Rowendly Martijn probeert zich door het centrum van de VVSB verdediging te worstelen.

Barendrecht – VVSB 1-3 (0-2)
41. Bekooij 0-1, 45+3. Bekooij 0-2 (strafschop), 50. Tervoert 0-3, 71. Dorst 1-3
Scheidsrechter: Bronsvoort. Gele kaarten: Monster (Barendrecht), Verlaan (VVSB)
Opstelling Barendrecht: Lee Quincy Cheuk-A-Lam, Yorik van Deelen, Jeffrey Aarts (37. Qjell Krolis), Max van Dijk, Ilyas Oulad-Ali, Yarick Dorst, Delano a Cohen, Danny Monster (68. Jeroen van der Wal), Ali Khaldi (59. Rowendley Martijn), Bas Mourits, Marouane Bakour.
Opstelling VVSB: Ruben Valk, Sonny ten Hoope, Jordy Zwart, Sven Verlaan, Jelmer Vijlbrief, Danny Bakker, Tommy Bekooij, Richelo Fecunda, Tim de Rijk, Tomas Arroyo, Frank Tervoert (83. Lulinho Martins).

Laatste
Barendrecht blijft door de nederlaag laatste, de enige plek op de ranglijst die rechtstreekse degradatie inhoudt. VVSB en FC Lienden staan op vijf punten voorsprong, dus Barendrecht zal nog minimaal twee overwinningen uit de laatste zes wedstrijden moeten behalen om een van hen nog te achterhalen. Dat wordt een loodzware opgave voor de rood/witten, die met AFC, Katwijk, GVVV en Excelsior Maassluis nog tegenstanders van formaat krijgen in het resterende programma. Jong Sparta en Jong Almere City zijn de andere twee opponenten van Barendrecht in het restant.

AFC
Zaterdag gaat Barendrecht op bezoek bij AFC, de koploper in de Tweede Divisie. De Amsterdammers hebben een voorsprong van twee punten op IJsselmeervogels, waarmee het de titelstrijd gaat beslechten. Het duel begint om 15.30 uur en wordt live uitgezonden op Fox Sports.