AMBITIEUZE VROUWEN MIKKEN OP DE TOPKLASSE

Hoewel het hun tweede seizoen als trainers van Vrouwen 1 gaat worden, starten Lucas van der Snel en Dinesh Manniesing pas voor de eerste keer met de voorbereiding op een nieuw seizoen. Na het onvoorziene vertrek van hun voorgangers zijn zij vorig jaar in oktober ingestapt als trainers van het eerste vrouwenteam van BVV Barendrecht. In de presentatiegids 2023/2024 blikt de hoofdtrainer vooruit op het nieuwe seizoen bij de hele vrouwen- en meisjestak.

Na een stroef begin wisten de mannen, destijds ook nog bijgestaan door Mo Çinar, het team uiteindelijk te laten spelen volgens hun ideeën en visie. Dat leverde een knappe vijfde plaats op in de competitie en een vervangende periodetitel voor de nacompetitie voor een plek in de Topklasse. “Normaal ben ik wel toe aan vakantie als het seizoen erop zit, maar nu zou ik nog wel langer door willen trainen met deze groep”, zegt Lucas na afloop van de laatste training op een bloedhete dinsdagavond in juni. “Ik ben echt erg trots op het aanpassingsvermogen van deze groep na onze komst en op de ontwikkeling die alle speelsters het afgelopen seizoen hebben gemaakt.”

Concurrentiestrijd
Dat laat wel zien dat Vrouwen 1 van BVV Barendrecht zich in een hele goede flow bevindt. De wrange nasmaak van de uiteindelijk verloren nacompetitiewedstrijd tegen Trekvogels zorgt voor extra motivatie bij de trainers en speelsters om de goede lijn ook in het nieuwe seizoen voort te zetten. Het vertrouwen is groot bij de trainer: “We hebben ons de laatste weken nog weten te versterken met vier nieuwe speelsters, waardoor we nu wat meer opties hebben voor verschillende posities. De concurrentiestrijd zal komend seizoen dan ook groot zijn en niemand is zeker van haar plek. Voor sommige speelsters zal het lastig worden, maar dat hoort nu eenmaal bij het niveau waarop we willen spelen.”

In het nieuwe seizoen wordt Lucas op het veld bijgestaan door Dinesh Manniesing en Kamran Sultan, grensrechter Frans van der Toorn en een nieuwe teammanager. Voor de verzorging komt ook nog een nieuwe kandidaat. “Het zal lastig zijn om een goede vervanger voor verzorgster Chantal Lookermans te vinden. Ze was het afgelopen seizoen niet alleen verzorgster, maar ook interim-trainer/coach en teammanager. We gaan haar allemaal erg missen komend seizoen.” Na drie jaar verzorgster te zijn geweest bij Vrouwen 1 van Barendrecht was Chantal toe aan een nieuwe uitdaging. Op de vacante positie van verzorgster na, is de technische staf compleet. “Het is een leuke ambitieuze groep mensen, we kijken allemaal erg uit naar het nieuwe seizoen”, zegt Lucas tevreden.

Er zit nog veel rek in de groep zeer talentvolle jonge selectie – afgelopen seizoen gemiddeld 19 jaar: “De manier van spelen is nu wel duidelijk, maar er zijn zeker nog verbeterpunten waar we komend seizoen aan zullen werken. Dan moet je denken aan de manier van druk zetten of bepaalde looplijnen in het veld”, schetst Lucas. Door de progressie die het team in de tweede competitiehelft heeft geboekt, steekt de 47-jarige hoofdtrainer zijn ambities niet onder stoelen of banken. “We hebben afgelopen seizoen de nacompetitie gehaald en dat smaakt naar meer. Een plek in de top drie en een periodetitel winnen is het doel, en natuurlijk willen we dan het liefst ook met deze groep promoveren naar de Topklasse. Dat is het niveau waar we met Barendrecht naartoe willen.”

Vrouwen 2
Het ontwikkelen van het individu, het team centraal zetten en promotie naar de Topklasse zijn dus de ambitieuze doelstellingen en visie van de technische staf. Maar ook het laten doorstromen van meiden uit de eigen jeugdopleiding heeft nadrukkelijk de aandacht. Het succes van het tweede vrouwenteam van Barendrecht, dat na een spannend competitieslot op de laatste speeldag op doelsaldo de titel in de vierde klasse in de wacht sleepte, komt dan ook als geroepen voor Lucas.

“Het is belangrijk dat het niveauverschil tussen het eerste en het tweede vrouwenteam de komende jaren kleiner wordt. Zodat speelsters uit het tweede wat makkelijker kunnen aanhaken bij het eerste en de ‘oudere’ speelsters van Vrouwen 1, die terugkomen na een blessure of weinig speelminuten krijgen, toch op een goed niveau wedstrijdritme op kunnen doen. Hopelijk kan Vrouwen 2 dus binnen afzienbare tijd nog een stapje hogerop komen. Snel promoveren naar de tweede klasse zou geweldig zijn!” Vrouwen 2 start de nieuwe voetbaljaargang in de derde klasse en heeft versterking gekregen van een aantal goede speelsters uit het eigen MO20-team van BVV Barendrecht.

Jeugd
Voor jeugdtalenten is BVV Barendrecht sowieso een aantrekkelijke vereniging, want ook bij de jeugd wordt op hoog niveau geacteerd. Twee jaar terug werd MO19-1 nog kampioen in de hoofdklasse, toen het hoogste niveau in deze categorie. Het afgelopen jaar kwam het als MO20 uit in de Landelijke Divisie. “Barendrecht is erg interessant voor meiden die bij de BVO’s net buiten de boot vallen. Ze kunnen zich bij Barendrecht op hoog niveau ontwikkelen om zo hogerop te komen. De laatste jaren is al een groot aantal jonge talenten vanuit de eigen jeugd doorgestroomd naar Vrouwen 1”, weet Lucas.

Ook het hoogste jeugdelftal heeft volgens de hoofdtrainer een belangrijke functie in de doorstroompiramide. “We streven naar een goede wisselwerking met MO20. Jonge speelsters uit Vrouwen 1 die te weinig speelminuten krijgen of terugkeren na een blessure, zullen eerst wedstrijdritme op gaan doen bij de MO20. Voor hun ontwikkeling is het belangrijk dat ze veel speelminuten op een hoog niveau blijven maken. Andersom zullen er ook af en toe speelsters van de MO20 meetrainen met de Vrouwenselectie, zodat ze kunnen wennen aan het niveau en het fysiek van het vrouwenvoetbal.”

Plezier met vriendinnen
Naast de selectieteams blijft er natuurlijk alle ruimte voor de breedtesport bij de damestak van de BVV. Veel meisjes en vrouwen vinden het gewoon leuk om met vriendinnen te voetballen en hebben geen torenhoge ambities. “Dat is misschien nog wel belangrijker, gewoon met je vriendinnen plezier hebben in het voetballen”, schetst Lucas. Komend seizoen heeft BVV Barendrecht naast twee vrouwenteams daarom ook weer zes meidenteams in verschillende leeftijdsgroepen. Daarmee is de club in de regio een sterke en stabiele factor in het meisjes- en vrouwenvoetbal.