Welkom op de website van BVV Barendrecht

Denker onder de doeners (Piet Schadee kijkt terug op één jaar bestuursschap bij BVV)

 

Piet Schadee, inmiddels bijna een jaar actief als secretaris van BVV Barendrecht.BARENDRECHT – Tijdens de Algemene Ledenvergadering eind 2010 werd Piet Schadee officieel benoemd als secretaris van BVV Barendrecht. Bijna een jaar na zijn aanstelling, heeft Schadee zijn draai binnen het bestuur van de rood/witten gevonden. Een interview met de bescheiden bestuurder die op de achtergrond steeds meer van zijn visie binnen de club kan inbrengen.

 Piet Schadee is niet iemand van de camera’s. De voorgrond, microfoon of spotlights laat hij doorgaans aan zijn medebestuursleden. Vanuit de schaduw kan de rustige bestuurder het meest betekenen in de dagelijkse gang van zaken bij BVV Barendrecht, waar hij als secretaris onderdeel van het hoofdbestuur uitmaakt. “Een voetbalvereniging bestaat meestal uit doeners. Daar pas ik eigenlijk niet zo goed in; ik denk veel te veel na voor een voetbalvereniging”, begint Schadee lachend.

Juist daarom is zijn inbreng in het bestuur van BVV Barendrecht wellicht zo waardevol. “Ik ben iemand van de lange termijn, werk graag uit of plannen haalbaar zijn en wat die voor de vereniging betekenen. Voor de snelle actie moet je een ander type hebben dan ik. Dat is ook de kunst, om de juiste types in de juiste functies neer te zetten. Het gaat om het samenstellen van de juiste mix van persoonlijkheden binnen het team. Daar hebben we hier bij de BVV absoluut het netwerk voor”, meent Schadee.

Weg vinden
In zijn eerste maanden als secretaris, hield hij zich dan ook bewust wat op de achtergrond. “Het is best even zoeken om je weg te vinden in een bestaande organisatie. Ik wil graag respecteren wat anderen hebben opgebouwd, maar ondertussen wel proberen veranderingen door te voeren”, verduidelijkt Schadee. Juist zijn onbekendheid met sommige clubgenoten is volgens hem soms prettig: “Het voordeel is dat ik niet alles van iedereen weet. Als je de hele achtergrond kent, ben je soms al snel bevooroordeeld. Dat heb ik niet.”

Onbekend met BVV Barendrecht is Schadee echter allerminst. Ongemerkt is hij al meer dan tien jaar actief voor de club. De geboren en getogen Pernisser kwam in 1998 met zijn gezin in Barendrecht wonen en sloot zich in 2000 als leider aan bij het team van dochter Raphaelle, die op dat moment bij Zwart Wit ’28 voetbalde. Nog geen halfjaar later maakten de dames de overstap naar Barendrecht en zette Schadee zijn eerste stappen op sportpark De Bongerd. “Ik heb zelf tot 1980 gevoetbald bij Excelsior Pernis, voornamelijk in het tweede elftal en soms in het eerste elftal. Daarna ben ik samen met mijn vrouw leider en coach van verschillende meisjes- en damesteams geweest. Ik had een achtergrond in de voetballerij, dus zo rol je er vanzelf in”, vertelt hij.

Meer dan aanschuiven
In de jaren die volgden, bleef Schadee verbonden aan de BVV. Ook in zijn geboorteplaats Pernis was hij geruime tijd actief in het vrijwilligerswerk, waar hij ruim tot twee jaar geleden voorzitter was van het Oranjecomité voor de jaarlijkse Koninginnedagviering. Voor zijn inzet op dat vlak, ontving hij bij zijn afscheid de Pernisse Speld als waardering. Nu profiteert BVV Barendrecht dagelijks van zijn ervaring als bestuurder. Schadee ziet een vrijwilligersrol als een vanzelfsprekendheid: “Als je lid bent van een club, betekent dat voor mij meer dan op zaterdag je schoenen aantrekken. Het betekent niet alleen aanschuiven in een team, maar ook wat voor je vereniging doen.”

Dat uitgangspunt schept volgens hem direct een ander klimaat. “Ik denk dat mensen onderschatten wat er bij de organisatie van sommige dingen op de achtergrond komt kijken. Het is ontzettend leuk om te doen, een hele fijne club, maar ook heel knap wat we met elkaar bereiken. Je krijgt best wat kritiek te verwerken, maar ik kaats de bal ook vaak terug. Mijn motto is: ‘Wat kun je er dan zelf aan doen?’ Het bestuur is niet alleen verantwoordelijk voor deze club, het is ook de verantwoordelijkheid van de leden zelf.”

Draagvlak
In de loop der jaren verschoven de verantwoordelijkheden van Schadee van het voetbalveld naar de bestuurstafel. “Ik vond het leiderschap op een gegeven moment wel voldoende. Toen Arie Putter een stapje terug deed, heb ik het stokje geleidelijk overgenomen. Ik wilde graag wat meer doen voor de club, meer invloed uitoefenen op het beleid. Zo ben ik uiteindelijk in deze rol terechtgekomen”, schetst Schadee.

Bij zijn benoeming was hij verrast door de reacties. “Het meest opvallende vond ik de vele felicitaties die ik ontving. Het was prettig om te merken dat je toch draagvlak hebt binnen de club, dat men het waardeert dat je in een bestuur stapt.” Mede door zijn nieuwe rol, hebben veel leden van de club hem inmiddels gevonden. “Nu je in het bestuur zit, stappen mensen ook sneller op je af met vragen of kritiek. Dat was voorheen veel minder.”

Ledenvergadering
Schadee vindt het geen probleem om de vragen te beantwoorden of de kritiek ter harte te nemen, maar de denker zoekt liever naar permanente oplossingen. De opzet van de ledenvergadering is één van zijn eerste lange termijn projecten waar hij zich over buigt. “Eén van de doelstellingen die ik heb is de ledenvergadering op een andere manier in te steken, met meer inbreng van de leden. Nu is het haast een ritueel, maar door de leden ook inzicht en inspraak te geven in onze dagelijkse bezigheden, hoop ik dat mensen ook beter begrijpen waarom we bepaalde zaken doen”, besluit Schadee.


© Jeroen Nagtegaal
Geplaatst op donderdag 17 november 2011

 Digisource

Stersponsors